Autism

Metallothioneine

Onderzoek van Dr. William J. Walsch, Ph.D., biochemisch onderzoeker van het Pfeiffer Treatment Center, Illinois, USA, suggereert dat een aangeboren defect in de metallothioneine functie de oorzaak van autisme zou kunnen zijn. Volgens hem kunnen alle problemen van autisten, zowel immunologisch als de hersen- en maag-darm problemen verklaard worden uit een slecht functionerend metallothioneine. Het lijkt er inderdaad op dat een slecht functionerend metallothioneine systeem een belangrijke stressfactor is die een niet te geringschatte bijdrage levert aan het ontstaan van autisme.

Metallothioneine is een eiwit dat zeer vitale functies in ons lichaam vervult. Het is opgebouwd uit 60 tot 70 aminozuren, waarvan 20 keer cysteine en 7 atomen zink. Het komt in hoge concentraties voor in het slijmvlies van de darm. De belangrijkste functie van metallothioneine is ons te beschermen tegen de vergiftiging met zware metalen. Ze doet dit door zink uit te wisselen tegen kwik, lood, platina, aluminium, etc. Daarnaast komt het voor in de lever, alvleesklier, mond, maag en hersenen. Verder speelt metallothioneine een belangrijke rol in verschillende andere processen in het lichaam:

  1. Het regelt de zink en koper concentratie in het bloed.
  2. Het is essentieel bij de ontwikkeling en werking van ons immuunsysteem.
  3. Het is onmisbaar bij de ontwikkeling van zenuwcellen (neuronen) in de hersenen samen met de omega-3 vetzuren.
  4. Het beschermt tegen overmatige groei van gist in de darmen.
  5. Het voorkomt ontstekingen in de darmen.
  6. Het is betrokken bij de maagzuurproductie.
  7. Het beïnvloedt de smaak en structuurwaarneming van het voedsel in de mond.
  8. Het heeft een reguleerde werking op het gedrag in de hippocampus.
  9. Het is betrokken bij de emotionele ontwikkeling en socialisatie (amygdala).

Door al deze vitale functies van metallothioneine is het niet verwonderlijk dat er van alles mis kan gaan in de ontwikkeling van het kind bij een tekort aan of een niet goed functioneren van dit essentiële eiwit.

Vermoedelijk gaat het om een stoornis die veelal pas tot uitdrukking komt als er sterke overbelasting (stress) optreedt, waardoor autisme in de laatste tien jaar explosief is toegenomen en vroeger zelden voorkwam.

Het behoeft geen betoog dat in deze moderne tijd de bescherming tegen zware metalen een essentiële rol speelt in het handhaven van onze gezondheid in een sterk vervuilde wereld. We krijgen voortdurend zware metalen binnen met onze voeding, de dagelijkse intake van kwik met de voeding is ongeveer 20mcg en als tanden met amalgaam gevuld zijn, komt er nog eens een dosis bij afhankelijk van hoe oud het amalgaam is (1 mcg voor oud tot 450mcg/dag voor nieuw aangelegd amalgaam). In Nederland wordt voornamelijk aluminiumhydroxide gebruikt (25mcg per vaccin) en bevat alleen het griepvaccin nog kwik. Aluminium komt ook voor in allerlei verpakkingen van sappen, de blokverpakkingen die een aluminiumfolie aan de binnenkant bevatten. En er zijn altijd nog mensen die in aluminium pannen koken, vooral op vakantie. Metallothioneine is dus een uitermate belangrijk eiwit. Zware metalen passeren ongehinderd de bloed-hersenbarrière. Zo krijgt een baby van twee maanden met een tekort aan metallothioneine, die de DKTP/HIB en pneumococcen vaccin toegediend krijgt in twee verschillende spuiten, 2x 25 mcg aluminium en is dan niet in staat het aluminium te binden en uit zijn lichaam te verwijderen.

Door al de vitale functies van metallothioneine is het niet verwonderlijk dat er van alles mis kan gaan in de ontwikkeling van het kind als er een tekort aan dit essentiële eiwit is. Vermoedelijk gaat het om een genetische stoornis die veelal pas tot uitdrukking komt als er sterke overbelasting optreedt en de stresslimiet van de hersenen overschreden wordt. Dit kan een vaccin zijn, maar ook een bacteriële of virale infectie al of niet in combinatie met een penicillinekuur, een narcose, etc. Dat medici de oorzaak van autisme vaak nog als zuiver genetisch bestempelen, duidt op een weinig wetenschappelijke instelling, een gebrek aan logisch denken en een onvoldoende bijhouden van hun wetenschappelijke litteratuur. Genetische afwijkingen kunnen niet explosief toenemen zoals dat met autisme gebeurd is. In de Verenigde Staten is in enkele tientallen jaren het aantal gevallen van autisme van 1:180.000 naar 1:180 en in sommige staten al naar 1:150 gestegen. Ook is het niet slechts toe te schrijven aan een verbeterde diagnose, zoals ook wel beweerd wordt. Er moeten dus wel omgevingsfactoren in het spel zijn, ook al ligt er een genetische oorzaak aan de basis. Bovendien betekent genetisch nog niet hopeloos en onbehandelbaar! Recentelijke ontwikkelingen (methl-B12) in de VS bewijzen dat autisme wel degelijk is te genezen. Ook mijn persoonlijke ervaringen met de behandeling van autisme wijzen in die richting.

Waarschijnlijk beperken de ziekteverschijnselen die uit een slecht functionerend metallothioneine voort kunnen komen zich niet alleen tot het veroorzaken van aandoeningen in het autistisch spectrum, maar mogelijk vinden allerlei andere moderne aandoeningen zoals ADHD en andere gedragsstoornissen, fibromyalgie, M.E. en CVS (chronische vermoeidheidssyndroom) hier ook hun verklaring. Zelfs bij kanker zou het een rol kunnen spelen.

Ik laat al jaren koper en zink prikken bij kankerpatiënten en bij velen zie je een verhoogd koper en verlaagd zink. Ik heb in mijn praktijk verschillende autistische kinderen die tijdens de behandeling van hun autisme een volledig ander gedrag gingen vertonen dat alle kenmerken van ADHD heeft. Volgens mijn inzichten ligt er aan ADHD een zelfde basisverstoring als aan autisme en kunnen autistische kinderen tijdens een succesvolle therapie in het ADHD traject terecht komen, wat op zich een gunstige ontwikkeling is en verder  behandeld kan worden.

  • Slecht functionerend metallothioneine leidt tot een hoge koper-zink verhouding (hoog koper en laag zink) en een ophoping van zware metalen zoals aluminium, kwik, lood, cadmium, arseen en antimonium in het lichaam.
  • De onmogelijkheid om het koper en zink in evenwicht te houden duidt op een metallothioneine probleem.
  • De toxische effecten van zware metalen door een slecht functionerend metallothioneine kunnen enorm zijn zoals verstoring van de hersenfuncties, leverafwijkingen, nier beschadiging, het blokkeren van belangrijke enzymen en voedselintoleranties.
  • Metallothioneine is de hofleverancier voor zink aan de cel, ook aan de witte bloedcellen (leucocyten), en een zinktekort kan tot ernstige verstoring van het immuunsysteem leiden. Er treedt daarbij bovendien een vroegtijdige verschuiving van het cellulaire naar humorale afweer op hetgeen tot immuunverlies leidt. Een tekort aan zink en metallothioneine kan tot een atrofie van de thymus en lymfatisch weefsel leiden met als gevolg een ernstig verzwakt immuunsysteem bij infecties. Als de moeder deze tekorten heeft kan de baby al met een ernstige immuunstoornis geboren worden (aangetoond in dierstudies)
  • Een zinktekort kan bij kinderen ook leiden tot groeistoornissen en het achterblijven van de genitale en endocriene ontwikkeling.
  • Een slecht functionerend metallothioneine als oorzaak voor autisme verklaart ook waarom 4 keer zoveel jongens autisme krijgen dan meisjes. Oestrogeen en progesteron, vrouwelijke hormonen, stimuleren namelijk de metallothioneine productie en daarom zijn meisjes beter beschermd tegen giftige stoffen van buiten af.
  • Muizen waarbij men de metallothioneine functie geblokkeerd heeft hebben meer epileptische insulten en een ernstig verstoord immuunsysteem; beide verschijnselen worden bij autisme waargenomen; onderzoekers hebben bevestigd dat metallothioneine en zink epilepsie kunnen voorkomen.